Профилактика на лаптопа

Лаптопите се превърнаха в неотменни наши сътрудници в изпълнение на ежедневните задачи през ежедневието. И въпреки, че след тях се появиха още по-портативните устройства таблети и смартфони, то лаптопа си остава номер едно в много отношения. Днес лаптопа е истински герои, а за да служи вярно, трябва и да се грижим за състоянието му.

Лаптопа търпи често тежки условия по време на пренасяне, поставяне на различни места и повърхности, включително работата в „скута ни“, а всичко това рано или късно оказва влияние на работния процес.

И когато лаптопа е постоянно около нас и на разположение, често забравяме за нуждите му или ги подценяваме. За да служи дълго и вашия лаптоп, предлагаме ви няколко начина да му помогнете като се погрижите за него.

1. Един, два пъти месечно лаптопите се нуждаят от цялостно почистване. Такова включва продухване на клавиатура и забърсване на решетки за циркулация на въздуха, панелите се забърсват с подходящи влажни кърпи, които се продават в магазините за техника, а при липса на такива може да се ползва и лека концентрация на спирт.

2. Ако разбирате от техника може и сами да разглобите лаптопа и внимателно да почистите натрупания прах по вътрешните части. За там Важно е да не се ползват препарати. В случай, че не съумявате да направите това сами, то един път на 6 месеца е достатъчно лаптопа да бъде носен на техник за профилактика от вътре. Специалистите по поддръжка на лаптопи ползват специални пасти, с които не само отстраняват и дезинфекцират, но и смазват всяка част, която го изисква.

3. Повечето клавиатури на лаптопи се свалят, като поотделно се изваждат копчетата им. Това може да стане с помощта на отвертка. Случва се и някои бутон да спре да функционира, а това до голяма степен се дължи на натрупване на мръсотия около „крачето“ му. Счупените бутони лесно се заменят с нови такива или, чрез сваляне на бутон от настоящата клавиатура, който не се ползва често.

4. Кутията на лаптопа често се уврежда от многото носене. Понякога се случва и лаптопа да бъде изпуснат, а това силно може да рефлектира на „корубината“. Грижете се за нея, като периодично затягате винтовете на кутията на лаптопа.

5. Не по-малко важно за поддръжката на лаптопа е и профилактиката на софтуера. Антивирусни програми и програмата за деграфментация на диска са част от задълженията на всеки притежател на лаптоп.